vasenkoukku

Yrittäjä haluatko oikeasti paikallisen sopimisen lisäämistä?

Olen kuunnellut oikeiston poliitikkoja ja yrittäjien etujärjestöjä herkällä korvalla, koskien sitä miten he markkinoivat paikallista sopimista eturyhmilleen.

Täytyy sanoa, että olen todella huolissani näistä puheista ja ihmettelen, kenen etujen puolesta nämä tahot puheitaan pitävät.

Tehdään kyselyjä ja luodaan mielikuvaa, että paikallinen sopiminen lisää kilpailukykyä. Tämä on täyttä harhautusta ja paikallinen sopiminen lisää työttömyyttä, konkursseja ja vähentää kauppaa.

SINÄ yrittäjä, jolla on palkattua työvoimaa. Miten sinun käy, jos kilpailijasi pystyy paikallisesti sopimaan henkilöstönsä kanssa esimerkiksi pienemmät palkat ja näin hänen tuotteensa hinta laskee? Millä kilpailet häntä vastaan? Sinulla on vain yksi mahdollisuus jatkaa kannattavaa liiketoimintaa. Sinunkin henkilöstösi täytyy suostua vastaavaan paikalliseen sopimiseen, kuin kilpailijallasi. Jos näin ei käy, mitkä ovat vaihtoehtosi?

SINÄ yrittäjä oletko oikeasti valmis siirtämään ne neuvottelut, erimielisyydet ja asiantuntemuksen omaan yritykseesi, joka nyt on ollut työmarkkinaosapuolten harteilla?

SINÄ vientiyrittäjä. Oletko valmis siihen, että kohde josta suomalainen kilpailijasi tarjoaa, pystyy antamaan sinua alemman tarjouksen, koska hänen henkilöstönsä tekee sen halvemmalla, kuin sinun henkilöstösi?

SINÄ yksityisyrittäjä mitä teet, kun kilpailijasi laskee hintoja, koska hänellä on palkansaajia, jotka alkaa työskentelemään halvemmalla?

SINÄ yrittäjä mitä teet, kun suomessa palkat laskee, eikä tavara tai palvelu enää mene kaupaksi?

ON ihan turha väittää, että paikallinen sopiminen lisää työpaikkoja. Se lisää konkursseja. Se luo työtä tekevän köyhälistön. Se lopettaa monta tervettä yritystä. Se lisää riitelyä työpaikoilla, huonontaa ilmapiiriä ja lisää sairauspoissaoloja.

TÄMÄ on ilmeisesti jäänyt teille kertomatta. Oletko oikeasti valmis paikallisen sopimisen lisäämiseen?

Olen ollut keskisuuren yrityksen pääluottamusmiehenä 12 vuotta. TÄmän jälkeen olin yli 4 vuotta yrittäjänä. Pääluottamusmiehenä voin sanoa, että ne ketä edustin, eivät olisi suostuneet esimerkiksi palkkojaan leikkaamaan ja yritys olisi varmasti kaatunut, ellei kilpailijan palkkatasoa olisi määritelty työehtosopimuksessa. Yrittäjänä voin sanoa, että jos minulla olisi ollut henkilöstöä, en missään tapauksessa olisi halunnut siirtää työehtosopimusneuvotteluja yritykseeni. Se olisi vaatinut lisää koulutusta, aikaa itse työltä ja olisi varmasti huonontanut työilmapiiriä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat